Müze gayet sessiz…Kültür Müdürlüğü de…Hatta Hatay Valiliği de…
Yayınlanma Tarihi : 15.07.2017 00:21
Bu haber 99 defa okundu
Müze gayet sessiz…
Kültür Müdürlüğü de…
Hatta Hatay Valiliği de…
Neler çıktı, bilmiyoruz… !
Denileni (!) biliyoruz… !
Denildiği kadarını… !
Peki, ‘denilenler’, denilmesi gerekenler mi?
Bunu da bilmiyoruz…
Çıkanlar mı ?
Mesela bir Roma Hamam Duvarı…
Ardından Mozaikler ve Kilise…
Bir mezarlık ve tarihi eserler…
Her bir kendi içinde ayrı bir başlık, ama o her bir başlığın ne kadar derine indiğini ve ne kadar geniş bir alana yayıldığını bilmiyoruz… Aslında soramıyoruz da ! Sorsak cevap da alamıyoruz ! Konuşması gerekenleri konuşturamıyoruz !
Haklısınız…
Yine PAT diye daldık…
Konuya başlık dahi koymadık…
Antakya’nın yanı başındaki Defne ilçesinin Uğur Mumcu Bulvarı’da başlatılan bir yol çalışması sırasında ortaya çıkanlardan bahsediyoruz ! Ama bilmiyoruz ! Bahsettiklerimize dair çok bir şey bilmiyoruz ! Durum, adeta bir define arama çalışması gibi ! ‘Kazdık, bulduk çıkardık ve olay yerinden ayrıldık’ der gibi ! O yüzden belki, kimse bir diğerine tek kelime bile etmiyor ! Hatta denildiğine göre, kazı alanından dışarıya ‘kontrolsüz’ fotoğraf ya da görüntü aktarımı olmaması adına da, işçilerin ya da çalışanların üzerlerindeki telefonlar dahi alınıyor !
Şehir efsanesi gibi !
Aslında başka bir şey…
Bu, çok daha farklı bir şey…
Hani eski Mısır’da yaşananlar gibi…
Anlatıldığına göre, Firavunlar için o görkemli Piramitlerin inşaatında çalışan ve gizli bölmelere alınan işçiler (köleler), gözleri bağlı bir şekilde çalışacakları alana götürülürlermiş. Böylelikle, mezarın inşaat güvenliği sağlanırmış. Dışarıya da bilgi sızması böylelikle önlenirmiş…
Bizdeki de buna benzedi !
Geçen gün, bu gizliliğin perdesini aralayan (!) biri oldu… Yok, Müze Müdürü değil ! İl Kültür ve Turizm Müdürü de değil ! Bu kent adına böylesi bir tarihi eserin tanıtımı ve reklamı noktasında ‘marka’ koordinasyonu sağlayacak olan Hatay Valisi de değil ! Ama aynı yerde yol çalışması yaparken ‘işleri’ aksayan Belediye’nin Başkanı !
Ne mi dedi ?
“Öncelikle Uğur Mumcu Bulvarı’ndaki esnaflara Allah kolaylık versin diyorum. Kimsenin başına böyle olumsuz bir olayın gelmesini istemezdik bizler de oldukça üzgünüz. Bu işe başlarken, oranın bir sit alanı olmamasını göz önünde bulundurarak, bir katlı kavşak yapmayı ve mevcut trafiği rahatlatmayı düşündük. Fakat süreç içerisinde önce bir HAMAM DUVARI ardından MOZAİKLER, KİLİSE, MEZARLIK ve TARİHİ ESERLER çıktı. Hal böyle olunca, işin içine Kültür Bakanlığı ve onun buradaki birimleri girdi, ortak çalışmaya başladık. Kurtarma kazıları başlatan Bakanlığa, HBB olarak işçi ve arkeolog temin ettik. Kazı çalışmalarını en kısa sürede bitirebilmek için temin ettiğimiz işçi sayımızı 40’tan 60’a, arkeolog sayısını da 2’den 4’e çıkardık. Kültür Müdürlüğümüz raporunu tuttu ve ardından Adana’daki Anıtlar Kurulu’na gittik. Uzun süren görüşmeler sonrasında, ilk olarak mozaiklerin taşınması kararını çıkarttık. Fakat Kurul daha sonra mozaiklerin ÇOK DEĞERLİ olduğunu ve ÇIKARTILMASININ UYGUN OLMADIĞINI, ayrıca HBB olarak bizim bir üst geçit yapmamız gerektiğini söyledi. Biz de o dönemi iyi bilen bir sanat tarihçisinin yeniden rapor hazırlaması için bir karar çıkarttık. Sanat tarihçisi hazırladığı raporda, Hatay’da bulunan mozaiğin çok değerli olduğunu ve dünyada 4 veya 5 tane olduğunu ifade etti. Yeni rapor ile Kurul’a yeniden başvurduk. İlk etapta mozaiklerin çıkması ve ardından tarihi yapıların kaldırılması kararı verildi. Bugünlerde eserler taşınmaya başlandı. Ağustos ayının sonunda doğru da Battı Çıktı Projesi’ni tamamlamış olacağız.”
Esnaf mağdur, bu net…
Vatandaş mağdur, bu da net…
Ama öyle görülüyor ki, bu kentin ‘saklanan’ tarihi de fazlasıyla mağdur ve bu çok daha net !
Peki, sessizlik yeminimizi kim önce bozmak ister ?
Eldeki değeri ‘zorlayan’ bu süreci kim anlatmak ister ?
En çok da, Dünya’da 4 veya 5 tane olduğu söylenenleri…
Müze mi?
Kültür Müdürlüğü mü ?
Yoksa Hatay Valiliği mi ?
Etiket :
YORUMLARI GÖR