Mozaikler ne durumda?Ne kadarı bozulmuş halde?
Yayınlanma Tarihi : 13.08.2017 20:13
Bu haber 97 defa okundu
Hatay’ın Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı’na ‘batıp batıp’ çıkan bir projeye adeta kurban edilen tarihi eserler noktasında durup da soru soran birkaç kişiyiz… Soran ve merak edenleriz…
Sorgulayan ve NE OLDU diye ekleyenleriz… Trafiğin rahatlaması adına başlatılan çalışmalar sırasında bulunan ‘DÜN’e dair ÖLÜM sessizliğini koruyan Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü’nün bu hallerine NE DEMELİ diye düşünenleriz… Düşünen, ama işin içinden bir türlü çıkamayanlarız…
İşin içinde olanlar NEREDE sahi?
Onlar bu işin ne kadar içinde ?
İçinde gördükleri ne peki ?
GÖRDÜKLERİ şey, sessizliklerine SEBEP olan şey mi yoksa ?
Hangisi ?
Peki, NE görmüş olabilirler ?
Onları susturan şey NE olabilir ?
Ne oldu da konuşanlar SUSTULAR ?
Konu MOZAİKLER mi, bulunanlar mı ?
Bulunanlarda ortaya çıkan SORUNLAR mı ?
Soru çok !
O zaman bize gelen bir bilgiyi paylaşalım mı ?
Ama o bilgi öncesinde, konuşan tek kişiden gelenleri hatırlayalım !
Büyükşehir Yönetimi’nden bizlere doğru savrulan kelimeleri…
“Süreç içerisinde önce bir HAMAM DUVARI, ardından MOZAİKLER, KİLİSE, MEZARLIK ve TARİHİ ESERLER çıktı. Hal böyle olunca, işin içine Kültür Bakanlığı ve onun buradaki birimleri girdi. Ortak çalışmaya başladık. KURTARMA kazıları başlatan Bakanlığa, Büyükşehir olarak işçi ve arkeolog temin ettik. Kazı çalışmalarını EN KISA SÜREDE bitirebilmek için temin ettiğimiz işçi sayımızı 40’tan 60’a, arkeolog sayısını da 2’den 4’e çıkardık. Kültür Müdürlüğümüz RAPORUNU tuttu ve ardından Adana’daki Anıtlar Kurulu’na gittik. Uzun süren görüşmeler sonrasında, ilk olarak mozaiklerin taşınması kararını çıkarttık. Fakat Kurul, daha sonra mozaiklerin ÇOK DEĞERLİ olduğunu ve ÇIKARTILMASININ UYGUN OLMADIĞINI, ayrıca Büyükşehir olarak bizim bir üst geçit yapmamız gerektiğini söyledi…”
Ancak Kurul bu tavsiyede bulunmasına rağmen, vazgeçmemişiz…
Var olan yerde çalışmaya devam için bastırmışız ve kazanmışız !!!
Nasıl mı?
“Biz de o dönemi iyi bilen bir sanat tarihçisinin YENİDEN RAPOR HAZIRLAMASI için bir karar çıkarttık. Sanat tarihçisi, hazırladığı raporda, Hatay’da bulunan mozaiğin çok değerli olduğunu ve dünyada 4 veya 5 tane olduğunu ifade etti. Yeni Rapor ile Kurul’a yeniden başvurduk. İlk etapta mozaiklerin çıkması ve ardından tarihi yapıların kaldırılması kararı verildi…”
Evet…
O döneme yansıyan Kültür Müdürlüğü RAPORU ne içeriyor hala bilmiyoruz ama, gelelim bize gelen bir bilgiye… Doğruluğu noktasında ŞÜPHEMİZİN olmadığına, ki belki KONUŞMAMAK için direnenler konuşmaya başlar, hatta sessizlik YEMİNİ edenler eldeki o KAYIPLAR için ayağa kalkar ve birkaç kelime eder !
Bizlere konuşan ve çıktığı söylenen o eşsiz mozaikleri yerinde görenlere göre, hangi dönemin BELEDİYESİ olduğu konusunda emin değiliz henüz ama, zamanında yapılan bir KANALİZASYON çalışması sırasında bu eserler ÇOK CİDDİ anlamda ZARAR görmüş, hatta o görkemli mozaikleri tam ORTASINDAN adeta BİÇMİŞ ! Yine denildiğine göre, yaşananlar fark edilememiş ! Kimse bilmemiş ! Kimse duymamış ! Olan olduğuyla kalmış ve üzeri de toprakla örtülmüş !
Ta ki 2017’ye kadar !
Sessizliğimiz bundan mı ?
Kazara YOK ettiklerimizden mi ?
Kırıp döküp üzerini kapattıklarımızdan mı ?
Sahi, konuşmayınca ne oluyor ? Düzeliyor mu her şey ! Saklanınca daha mı iyiye gidiyor eldekiler ? Vatandaştan gizlenince olan bitenler, kirimiz akıp gidiyor mu, öylesine ve kolayca ?
Yok, akıp gitmiyor…
O yüzden susmayın artık…
Konuşun, ama eldeki her şeyi…
Etiket :
YORUMLARI GÖR