Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, gazetemize yaptığı yazılı açıklamada,;geçmişte kurutulan Amik Gölü'nün sulak alan olma özelliğiyle aynı zaman da onlarca kuş alanının yaşam merkezi konumu Reyhanlı Barajı yapımı çalışmaları yol alırken aynı hassasiyet gözetilmeli gerekiyor. "Dedi.

Karası, açıklamasına devamla şunları söyledi:
"Eski Amik Gölü yatağının yalnızca 13 km doğusunda yapılan Reyhanlı (Amik) Barajında su tutulmaya başlandığı 2020 yılından bu yana; Türkiye'nin en zengin 30 kuş alanından biri haline geldi.
Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği üyeleri yanı sıra, ülkemizin dört bir yanından gelen kuş gözlemcilerinin yaptığı gözlemlerde 228 kuş türü saptandı. 
Toplam tür sayısı bakımından Türkiye'nin en zengin alanlarından birisi olması bir yana saptanan türlerin nadirliği ve eşsizliği bakımından alanın değeri çok daha ön sıralardadır.
Yılanboyun kuşu Türkiye'de sadece Amik gölünde yaşamakta iken gölün kurutulması sonucu Türkiye'de nesli tükenmiştir. Amik gölünün yerini alacak olan Reyhanlı Baraj gölüne bu türün tekrar kazandırılması pekälä mümkündür.
Sadece Yılanboyun değil, Filistin nektar kuşu gibi pek çok kuş türünün Türkiye'de görüldüğü yegâne il Hatay'dır.
Hatay ayrıca Türkiye'nin en büyük göç rotası üzerinde yer alır ve Reyhanlı Baraj gölü bu ana göç yoluyla Türkiye'ye ulaşması muhtemel yeni türlerin de ilk uğrak yeri olacaktır.
Bu özelliğiyle Reyhanlı Barajı bir avlak değil nadir kuşların gözleneceği, ülkemizde ilk kayıtlarının alınacağı ve bir ekoturizm merkezi olarak tüm yöreye büyük bir kazanç sağlayabilecek bir merkez olmalıdır.
Türkiye'de başka Hatay yok, Hatay'da Amik Gölünün yerini alabilecek başka bir sulak alan yok."Dedi.