Sağlık emekçileri bir günlük grev ile hak ettikleri ücretler ve çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete karşın etkin yasanın kabulü ve salgının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi başta olmak üzere sorunların çözümüne dikkat çekmek amacıyla dün eylem yaptılar.
Acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamadan, yoğun bakım ve yatan hastalara verilenler dışındaki tüm hizmetler büyük çapta durdu.
Hatay Tabip Odası, Hatay Diş Hekimleri Odası ve Hatay Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülüğünde il genelinde yapılan eylemlerde, “sağlık emekçilerinin artık çalışamaz hale geldiği” belirtildi.
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik, basın açıklamasında, çalışma şartlarının sürdürülemez olduğunu dile getirerek:
“Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerin kader olmadığını biliyoruz.
14 Mart Sağlık Haftası’na doğru giderken büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli g(ö)rev’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” diyerek iktidara seslendi.
"TALEPLER SIRALANDI"
"Vazgeçmiyoruz, oyalama değil, hakkımızı İstiyoruz" sloganıyla yapılan eylemlerde şu talepler sıralandı:
-Ekonomik ve özlük haklarımızla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda meclise sunulmasını istiyoruz.
- Ücretlerimize gerçek enflasyon ve yapılan zamların üzerinde zam istiyoruz.
- Döner sermaye veya performans değil; emekliliğimize yansıyan, insanca yaşayacağımız tek ücret istiyoruz.
- 3 bin 600’dan başlayıp 7 bin 200’e kadar kademeli olarak ek gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payı istiyoruz.
- Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz.- Sağlıkta yeni bir şiddeti önleme yasası istiyoruz."