Yaş meyve sebze sektörünün üretiminden son tüketimine kadarki süreçte yaşanan sorunlarını ve çözüm önerileri tespit etmek üzere Sektör Çalıştayı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğinde tüm paydaş kurumların katılımıyla gerçekleşti.
Yaş meyve sebze sektör çalıştayı 8-9 Mayıs 2019 tarihlerinde Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve TİM Sektörler Konseyi Üyesi Ali Kavak’ın başkanlığında, AKİB organizasyonunda, Bakanlık yetkilileri, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracatçı Birlikleri, ihracatçı firmalar, Araştırma Enstitüleri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımı ile yaklaşık 75 kişilik bir katılım ile Ankara’da gerçekleşti.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Mümtaz Sinan, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, TİM Başkanı İsmail Gülle ve diğer paydaş kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda özellikle üretim ve ihracatta karşılaşılan sorunlar, sektöre verilen teşvikler, alternatif pazarların geliştirilmesi gibi sektörün acil çözüm bekleyen sorunları üzerinde duruldu.
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, sağladığı istihdam ve net döviz girdisi ile tarımın en önemli alt grubu olan yaş meyve sebze sektörünün gelişimi için, sektörün bütüncül bir şekilde ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini ve tüm paydaşların yer aldığı çalıştayın bu bağlamda önemli iyileştirmelerin temeli olacağını vurguladı.
Çalıştay’da önemli mesajlar veren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, sektör paydaşlarının da katkıları ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kriz yöneten değil, risk analizi yapan bir Bakanlık olarak faaliyetlerini yürütmeye devam edeceğini belirtti.
Konunun uzmanı kişilerce yapılan değerlendirmeler ve çözüm önerileri tüm katılımcılarla paylaşılarak katılımlı ve etkileşimli bir çalıştay ortamı sağlandı. Yaş meyve sebze sektörünün temel sorunlarının istişare edildiği çalıştayda ayrıca önde gelen üniversitelerden uzmanlar tarafından bilimsel sunumlar yapıldı, diğer katılımcıların yorum ve katkılarıyla program zenginleşti. Özellikle Akdeniz meyve sineği ile mücadeleye ilişkin sorunlar ve alternatif çözüm önerileri masaya yatırıldı.
TİM Başkanı İsmail Gülle; tespit ve çözümlerin önemli olduğunu, paydaşlar için tek gerçeğin ülkemizin kalkınması yönündeki ortak amaca hizmet etmek olduğunu ve çalıştay çıktılarının net, somut ve uygulanabilir olması durumunda çözümlerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.
Çalıştayın yaş meyve sebze sektöründe gerek üretici gerek ihracatçı açısından yeni ufuklar açacağı, sonuç bildirgesinin kamuoyu ve ilgili Bakanlıklarla da paylaşılması ve çalıştaydaki tespit ve önerilerin pratik uygulamalarının hızlıca hayata geçirilmesi vesilesi ile sektörün sorularına kalıcı çözümler bulunacağı öngörülmektedir.