MENÜ

SAMANDAĞ’DA BAHSİ GEÇEN ALANLAR NEDEN TİCARİ OLARAK GÖRÜLMÜŞ VE SATIŞA ÇIKARILMIŞTIR?

Yayınlanma Tarihi : 28.05.2020 13:13 Bu haber 120 defa okundu

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç,Samandağ'da satışa çıkartılan kamusal arazileri, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a sordu.

Paylaş Paylaş Paylaş
SAMANDAĞ’DA BAHSİ GEÇEN  ALANLAR NEDEN TİCARİ OLARAK  GÖRÜLMÜŞ VE SATIŞA ÇIKARILMIŞTIR?

Oruç,aşağıdaki sorularımın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Hatay Valiliği Yatırım İzleme koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılan Taşınmaz satış İlanı ile Hatay ili Samandağ İlçesi Alevışık Mahallesinde bulunan 1000,00 m2’lik 4208 nolu parsel ile bu parsele bitişik konumda bulunan 419,00 m2’lik 4747 nolu parsellerin; Kaymakamlık lojmanı, Hükümet binasının bulunduğu alanın, 02.06.2020 günü satılacağı öğrenilmiştir.

Bahsi geçen parseller, Hatay İli Samandağ Turizm Bölgesinin Samandağ Yerleşimini kapsayan 1 Etap ilave ve revizyon 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1.000 ölçekli İlave ve Uygulama İmar Planları Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurumunun 23/07/2019 tarih, 2019/14-19 sayılı kararı ile onaylanan imar planları kapsamında kalmaktadır. Askıya çıkartılan bu imar planlarına yüzlerce itirazda bulunulmuş olup, planlara karşı yapılan itirazlara henüz kesin yanıt verilmemiştir. Dolayısı ile imar planları henüz kesinleşmemiştir.

Samandağ ilçesini bugünkü ve öngörülen nüfusuna bakıldığında sosyal donatı alanları yetersizdir. Ayrıca imar alanları içinde nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bahsi edilen satışı düşünülen parsellerin bulunduğu bölgelerde sosyal donatı alanları noksanlığı söz konusudur.

Samandağ’da nüfus yoğunluğunun olmadığı arsalar donatı alanı olarak tanımlanmış, yurttaşlar ise bu alanları mesafelerden kaynaklı kullanamamış dolayısıyla donatı vasfında olmamıştır bu arsalar.

Kamu hizmetleri için yetersiz olan lojman, hükümet konağı, kimi okul alanları gibi kurumlar başka geniş yerlere taşınırken boş kalan ve resmi tesis alanı olarak tanımlanan bu gibi yerler, sosyal devlet anlayışı ile halk için birer fırsata dönüştürülebilir. Ticaret, rant ya da kar yerine halkın refahını, kentin ihtiyacını gidererek, yurttaşların yaşam kalitesinin öncelenmesi gerekmektedir. Samandağ’da yaşayan yurttaşlarda bu yönde yoğun bir talep ve beklenti oluşmuşken, bu alanlar mutlaka sosyal donatı alanı olarak değerlendirilmelidir. Kimi illerde kent merkezlerinde benzer alanların “Millet Bahçesi” adı altında yeşil alan olarak planlandığı düşünüldüğünde, Samandağ’da bahsi geçen alanların “ticari” olarak görülmesi ve karın öncelenmesi düşündürücüdür. Samandağlı yurttaşlara; isteklerini, ihtiyaçlarını ve taleplerini görmezden gelen, ayrımcı yaklaşım sonlandırılmalı ve yaşadıkları kentin ihtiyaçları doğrultusunda, katılımcı bir şekilde planlanması sağlanmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. Hatay ili Samandağ İlçesi Alevışık Mahallesinde bulunan 4208 nolu parsel ile bu parsele bitişik konumda bulunan 4747 nolu parsellerin 02.06.2020 günü satışının iptal edilmesi; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imar planlarında değişiklik yapılarak söz konusu parsellerin yeşil alan olarak planlanması için adımlar atılacak mıdır?
  2. Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurumunun 23/07/2019 tarih, 2019/14-19 sayılı kararı ile onaylanan planların henüz kesinleşmemiş olmasından dolayı, taşınmaz satışının iptal ettirilmesi gerekmez mi?
  3. Bahsi geçen alanda satışın ardından yapılması planlanacak olan projelere dair kamuoyu bilgilendirilecek midir?
  4. Kentlerin, yeterli kamusal teknik ve sosyal donatı alanlarına ulaşması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan, yaptırılan, onaylanan tüm turizm bölgelerindeki imar planlarında planlama yapılan alanlar içinde yer alan kamu mülkiyetindeki parsellerin kamusal hizmetlere tahsis edilmesi için çalışmalarınız var mıdır?
  5. İhaleye çıkarılan Kaymakamlık lojmanının ve yanındaki arsanın yanı sıra Samandağ Hükümet Binasının bulunduğu arsaların yeşil alan ve park, sosyal donatı alanı olarak Samandağ halkının ortak çıkarına uygun bir şekilde değerlendirilmesi talebi değerlendirilecek midir?
  6. Halkın ulaşamayacağı kadar uzak mesafede sosyal donatı alanı yapmak yerine bahsi geçen parsellerde yeşil alan ihtiyacının da karşılanacağı bir proje, halkın isteği ile oluşacak bir şekilde, yapılamaz mı?
  7. Kimi kentlerde millet bahçesi adı altında yeşil alanlar tasarlanırken Samandağ’da bahsi geçen alanlar neden ticari olarak görülmüş ve satışa çıkarılmıştır?
Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol