Rezerv alan ilan edilen yerlerde hasarsız ve az hasarlı binalara dokunulmayacağına ilişkin açıklamalar yapılsa da, Hatay’da rezerv alanda yer alan hasarsız ve az hasarlı binalar bir bir yıkılıyor.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, hasar rapor değişikliği yapılarak veya inşaat firmasının hatası denilerek rezerv alanda yıkılan hasarsız ve az hasarlı binaları Meclis gündemine taşıdı.
YA HASAR RAPORU DEĞİŞTİRİLEREK YA DA İNŞAAT FİRMASININ HATASI DENİLEREK YIKIMLAR SÜRDÜRÜLÜYOR
Konuya ilişkin soru önergesi veren CHP’li Güzelmansur:
"Özellikle Defne ve Antakya’da hasarsız ve az hasarlı binalar yıkılarak, olay inşaat firmasının hatası gibi gösterilerek depremzede insanlar mağdur ediliyor. Bu mağduriyetin bir an önce sonlandırılması için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.” dedi.
KAÇ HASARSIZ BİNA SONRADAN ORTA VE AĞIR HASARLIYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ?
Sürecin şeffaf yönetilmemesinin ve belirsizliğinin mülksüzleşme kaygılarını artırdığına işaret eden Güzelmansur, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye “Hatay’da rezerv alan ilan edilen bölgelerde az hasarlı ya da hasarsız olan kaç binaya sonradan orta ve ağır hasarlı raporu verilerek yıkım kararı çıkarıldığını” sordu.
Güzelmansur’un önergesinde cevaplanmasını istediği diğer sorular şunlar:
- Hatay’da rezerv alan ilan edilen bölgelerde hasarsız ya da az hasarlı olduğu halde yıkılan kaç bina vardır? Bunların yıkılma gerekçesi nedir?
- Antakya’da az hasarlı olduğu halde kalıcı konut ihalesini alan firmanın “hatası” sonucu yıkılan bina nedeniyle mağdur olan depremzedelerin hasarını kim karşılayacaktır? Söz konusu firma hakkında ne tür işlem yapılmıştır?
- Hatay’da rezerv alan ilan edilen yerlerdeki hasarsız ve az hasarlı binalara dokunulmayacağına, bu binaların yıkılmayacağına dair verilen sözler artık geçerli değil midir? Bu söz de, eşya yardımı gibi iktidar tarafından verilen ancak uygulanmayan sözlerden biri midir?