MENÜ

İlaç Tedavisi Kişiye Özgüdür!

Yayınlanma Tarihi : 12.03.2020 13:23 Bu haber 104 defa okundu

Antakya Defne Rotary Kulübü tarafından Şehit Ahmet Benli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde “Akılcı İlaç Kullanımı” hakkında bir seminer düzenlendi.

Paylaş Paylaş Paylaş
İlaç Tedavisi Kişiye Özgüdür!

Seminerde İlaç kullanım şekilleri, antibiyotik ilaçların , ağrı kesicilerin doğru kullanımı hakkında bilgi veren kulüp üyesi Dr. Selda Yumuşak;

"Belirli bir tedavi için uygulanan ilacın yararlı etkiyi gösterebilmesi ve amaca yönelik tedavinin uygulanabilmesi için "Akılcı İlaç Kullanımı" ilkelerine uyulması gerekir." diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Kontrollü tüketildiğinde şifa olan ilaçlar aksi takdirde yan etki gösterebilir. Ağrı, kaşıntı, mide bulantısı, ateş, öksürük gibi basit görünen yakınmaları giderecek ilaçları kontrolsüz kullanmak asıl hastalığın teşhisini geciktirebilir. Ülkemizde antibiyotikler ve ağrı kesiciler maalesef dünya standartlarının üzerinde tüketilmektedir. Tüketilen ağrı kesici ve antibiyotiklerin en az yüzde 30-40’ı gereği olmadığı halde kullanılmaktadır. İlaçların gereğinden fazla kullanılması bağışıklık sistemini baskıladığı gibi diğer organ ve sistemler üzerinde de birçok olumsuz etki gösterir. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir. Uzun vadede böbreklerin işleyişini büyük oranda bozan hatta böbrek kayıplarına dahi neden olabilen ağrı kesiciler ve benzer ilaçların yalnızca doktor kontrolünde ve gerekli durumlarda kullanılması önerilir. Akılcı ilaç kullanımı konusunda doktorların, eczacıların, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının önemli görevleri bulunmaktadır. Hasta ve hasta yakını ise; kendisinin veya yakınının tedavisi sırasında bilinçli olmalıdır. İlaçlar doğru kullanılmazsa çeşitli sorunlara yol açabilir. İlaç tedavisi kişiye özgüdür. Birine iyi gelen bir ilaç, başka birine iyi gelmeyebilir. Özellikle nezle ya da grip gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı unutulmamalıdır Antibiyotiklerin doğrudan ateş düşürücü ya da öksürük kesici gibi etkileri bulunmaz. Antibiyotikler, ancak bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmeleri neticesinde bu sorunları giderebilir. Antibiyotikler; ateş düşürücü, öksürük ve ağrı kesici ilaçlar değildir. Daha önceki bir hastalıkta kullanılan antibiyotik, tekrar benzer hastalığa yakalanılırsa bile etkili olmayabilir. Dolayısıyla antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalık bile, direnç nedeniyle ölümcül olabilir, insanlık antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumu ile karşı karşıya kalır. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), toplumları büyük tehlikelerin beklediği konusunda uyarıyor ve antibiyotik direnci artık küresel bir tehdit oluşturuyor. 

* Antibiyotik ağrıyı dindirmez, burun akıntısını ve öksürüğü hafifletmez.* Antibiyotik, grip ve soğuk algınlığının başkalarına geçişine engel olmaz.* Antibiyotikler, diğer etkenlerle oluşan enfeksiyonlarda işe yaramadıkları gibi gereksiz antibiyotik alımı antibiyotik direncine neden olabilir.*Antibiyotiğe dirençli bakteriler, herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilir ve hastalığa neden olabilir.* Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir.

Seminerin sonunda  Antakya Defne Rotary Kulübü Başkanı  Refet Atayurt; sunumu yapan Dr.Selda Yumuşak ve  ve Okul müdürü Yusuf Çalışkan'a teşekkür etti.   

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol