Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin,yaptığı açıklamada; Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB)’nin Dünya ve Ülkemizin her coğrafyasına satış yapan Samandağ'ın Fidanlı Köyü fidan üreticilerinden hiç alım yapmamış olduğununu hayretle öğrendiklerini ifade etti.
ATSO başkanı Çinçin,açıklamasına devamla şunları söyledi:
"Antakya Ticaret ve Sanayi Odası 15. Meslek Komite Üyesi (Tarım Komitesi) Ziraat Mühendisi Sünel Aksu Yılmaz’ı Meclis Başkanımız Selahattin Eskiocak, Yönetim Kurulu Üyemiz Serdar Şahutoğlu ve Genel Sekreterimiz Ali Mullaoğlu ile birlikte ziyaret ettik.
Bizleri Samandağ’a bağlı Fidanlı Mahallesi’nde Fidan Yetiştiriciliği yaptıkları fidanlıkta ağırlayan Sünel Aksu Yılmaz ve ekibi bölgenin en önemli sektörlerinden olan ve ülkemiz için de büyük önem arz eden “Fidan Yetiştiriciliği” ile ilgili bilgiler verdi.
Fidan üretim sektöründe oldukça büyük bir üretim kapasitesine sahip Fidanlı Mahallesi ve civarındaki 4 mahallede çoğu kadınlardan oluşan 1000-1500 kişiye mevsimlik olarak istihdam sağlanmaktadır.
Bölgede her yıl milyonlarca fidan üretilmektedir ki bu özelliğiyle ülkemizin en önemli ve büyük fidan üretim alanlarından birisi olarak nitelendirilebilir.
Üretim istatistikleri incelendiğinde bölgede üretilen narenciye fidanlarının sayısının 3-4 milyona ulaştığı, aşılı fidan üretiminin ise yıllık 2 milyonu bulduğu görülecektir. Ayrıca, Hurma ve Badem Fidanı sayılarında yıllık en az 1 milyon üretim hedefi bulunmaktadır. Oldukça geniş Fidan çeşitliliğine sahip Fidanlı’nın üretim kapasitesi fidan talebine göre değişmektedir.
İhracat konusunda da önemli adımlar atmış olan Fidanlı’dan Türki Cumhuriyetlere ihracat oranı oldukça yüksektir Türkiye’nin her yerine satış yapılmaktadır. Fidanlı’da ve civar mahallelerde bulunanlar babalarından devraldıkları mesleği 30 yıldır sürdürmektedirler.
Covid-19 Pandemi sürecinde de odamızla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve araştırmalar bizlere göstermiştir ki doğaya geçmişte olduğu gibi duyarsız davranamayız ve hem tarımsal üretime hem de ormanlaşmaya ve mümkünse ormancılık üretimine ağırlık vermemiz gerekmektedir.
Samandağ ilçemizin sahip olduğu fidancılık potansiyeli en iyi şekilde değerlendirilmeli ve bölgede çalışmalarını yürüten tecrübeli üreticilerle istişare edilmelidir. Bölge hem ülkemiz hem de ilimiz için istihdam ve ticaret alanlarında oldukça büyük potansiyele sahiptir ve bizlere fırsat sunmaktadır.
Fidanlı Köyü’nde bulunan ve Odamız Üyesi Fidan Üreticileri ile görüşmelerimiz neticesinde Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya ve Ülkemizin her coğrafyasına satış yapan Fidanlı Köyü fidan üreticilerinden hiç alım yapmamış olduğunu öğrendik ve Oda olarak konu ile ilgili aracı olacağımızı üyelerimize belirttik.
Edinilen bilgi ve belgeler doğrultusunda bölgenin üretim oranının ve ürün çeşitliliğinin arttırılması için bölgeye acil olarak bir doku kültürü laboratuvarı kazandırılması oldukça elzemdir. Fidanların uyum sürecinin kısaltılmasını, daha hızlı olarak üretilmesini ve hastalıklarla mücadelenin en yüksek seviyeye çıkarılmasını sağlayacak olan doku kültürü laboratuvarının bölgeye hizmet etmek üzere odamız tarafından kazandırılması amacıyla gerekli çalışmalara başlanmıştır."dedi.