MENÜ

HER YIL YAKLAŞIK 400 BİN ÇOCUK KANSERE YAKALANIYOR!

Yayınlanma Tarihi : 04.02.2023 16:55 Bu haber 162 defa okundu

Dünyada en çok öldüren ikinci hastalık olan kanser tedavi ve teşhisi konusunda vatandaşların iyi bilgilendirilmesi gereken ölümcül bir hastalıktır.

Paylaş Paylaş Paylaş
HER YIL YAKLAŞIK 400 BİN ÇOCUK KANSERE YAKALANIYOR!

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından 2000 yılından beri Dünya Kanser Günü ilan edilerek kanser hastalığının tanı ve teşhisi için farkındalık yaratılmak istenmektedir. HER YIL YAKLAŞIK 400 BİN ÇOCUK KANSERE YAKALANIYOR!

Kanser, dünyada ikinci önde gelen ölüm nedeni. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, dünya çapında her beş erkekten birinin ve altı kadından birinin yaşamları boyunca kansere yakalanacağını ve sekiz erkekten birinin ve on bir kadından birinin hayatını kaybedeceğini tahmin ediyor.

DÜNYA KANSER GÜNÜ 

Kansere karşı farkındalık yaratmak amacıyla, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından 2000 yılından beri ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ olarak ilan edilmiştir. Buna göre 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak bilinmektedir.

Cilt, meme, akciğer, prostat, mide, kalın bağırsak (kolon), rahim ağzı (serviks) kanseri ve lenf bezi tümörleri, kanser hastalığının en yaygın türleri arasında yer alıyor.

Habis tümör” veya “ur” olarak da adlandırılan kanser hastalığının, dünya genelinde en fazla ölüme yol açan ikinci hastalık olduğu belirtiliyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ KANSER HASTALIĞI VERİLERİ

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (IARC) verilerine göre, 2020’de dünya genelinde 19 milyon 292 bin 789 kişiye kanser teşhisi konulurken, 9 milyon 958 bin 133 kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetti.

Kanser vakalarından 9 milyon 503 bin 710’u Asya ülkelerinde görülürken, Avrupa’da 4 milyon 398 bin 443, Kuzey Amerika’da 2 milyon 556 bin 862, Latin Amerika ile Karayipler’de 1 milyon 470 bin 274 ve Afrika’da 1 milyon 109 bin 209 kişiye kanser teşhisi konuldu.

HER YIL 400 BİN ÇOCUK KANSERE YAKALANIYOR 

Her yıl yaklaşık 400 bin çocuk da kansere yakalanıyor. En sık görüler kanser türleri ülkeler arasında farklılık gösterirken;

Çocuk kanserlerinin en sık görüleni akut lösemiler. İkinci sırada ülkemizde lenfoma, dünyada merkezi sinir sistemi tümörleri var. Daha sonra böbrek üstü bezi, böbrek, yumuşak doku ve kemik tümörleri geliyor. Göz ve karaciğer tümörleri çocuklarda daha nadir, deri tümörleri ise çok nadir görülüyor.

ÇOCUKLARDA KANSER HANGİ BELİRTİLERLE BAŞLAR?

Çocukluk çağı kanserlerinin aileler açısından uyarıcı olabilecek ilk belirtileri şöyle:1-Tekrarlayan ve uzun süren burun kanaması, kendiliğinden gelişen çürükler.2-Antibiyotiklere yanıt vermeyen ve nedeni saptanamayan uzun süren ateş.3-Halsizlik, yorgunluk, kısa sürede fazla miktarda kilo kaybı ve aşırı derecede gece terlemeleri.4-Boyunda karında veya vücudun herhangi bir yerinde şişliklerin ortaya çıkması.5-Baş ağrısı, denge bozukluğu, bulantı olmaksızın oluşan sabah kusmaları.6- Uzun süren kemik ve eklem ağrıları.7-Fotoğraflarda göz bebeğinin beyaz çıkması.

ÇOCUKLAR KANSERDEN NASIL KORUNMALI?

Çocukluk çağı kanserlerinin önlenmesinde etkili olabilecek tedbirlere değinen Prof. Cengiz Canpolat önerilerini:

Çocuklar sigara içilen ortamlarda bulundurulmamalı, Anne ve baba sigara içmemelidir. Beslenme önemlidir, anne sütü alımı teşvik edilmeli. Lifden zengin doğal sebze ve meyvelerin de bulunduğu dengeli beslenme alışkanlığı geliştirilmeli. Yüksek ısıda, yağda kızarmış ya da yanmış besinler tüketilmemeli. Katkı maddesi ve kimyasal koruyucular içeren yiyecek ve içeceklerden çocuklar uzak tutulmalı. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren elektromanyetik enerji yayan cihazların kullanımı engellenmeli. Plastik ve boyalı oyuncaklar yerine ahşap oyuncaklar tercih edilmeli” şeklinde özetledi.  

2040 yılında kanser teşhisi konulan kişi sayısının yaklaşık 28 milyon 887 bine yükselmesi öngörülüyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol