Koronavirüs öncesi başlayan Türkiye’nin ekonomik krizinin salgınla birlikte yeni ve öngörülemeyen bir safhaya taşındığını söyleyen CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ülkemizin bir işsizlik ve yoksulluk sorunuyla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak “tam da bu dönemde tarımı şahlandırmazsak salgın sonrası karşılaşacağımız sorunun adı kıtlık ve açlık sorunudur” dedi.
Virüs salgınının yarattığı krizle, işsizlik sorununun da bir salgına dönüşmeye başladığının altını çizen Güzelmansur:
“Hali hazırda ülkemizdeki işsiz sayısı 8 milyonu aşkın. Buna otellerle birlikte sezonu açmaya hazırlanan binlerce restoran ve tesiste çalışacak 1,2 milyon kişiyi ekleyin. 500 bin kişiye istihdam sağlayan otomotiv sektöründeki krizle yaşanacak işten çıkarmaları göz önüne alın. Yine hazır giyim ve tekstil sektöründe istihdam edilen 1 milyon kişinin önemli bir kısmının işlerini kaybetme riskini ilave edin. Durma noktasına gelen lojistik sektöründe istihdam edilen 1 milyona yakın kişiyi bunların üstüne koyun. Karşı karşıya olduğumuz işsizlik ve beraberinde getireceği yoksulluk sorununu tahmin edin” dedi.
CHP’li Güzelmansur, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Bu dönemde işten çıkarmalar yasaklanmalı. Bütün mega projeler durdurulmalı. Kamuda zorunlu olanlar dışındaki tüm harcamalara son verilmeli. Yeni Ekonomi Programı (YEP 2019-2021) yeni koşullara göre sil baştan yeniden yazılmalı. İşsizlik fonu sadece işsizlere harcanmalı, işsizlik maaşı alma şartları esnetilmeli, süresi uzatılmalı. KOBİ’lerin, esnafın tüm kira, vergi ve fatura ödemeleri ötelenmeli. Hem vatandaşın hem firmaların kredi borçları faizsiz olarak 6 ay ötelenerek yeniden yapılandırılmalı.” dedi.
17 YILLIK “ÜRETMEDEN TÜKET” HAZIRCILIĞI ÇIKMAZ SOKAĞA GİRDİ
Virüs salgını, işsizlik salgını derken açlık salgınıyla karşılaşmamak için bu dönemde tarıma olağanüstü önem verilmesi gerektiğini kaydeden CHP’li Güzelmansur, şunları kaydetti:
“İktidar 17 yıldır tüm eylem ve söylemleriyle ‘çiftçiye sen üretme, ben ithal ederim’ dedi. Bugün bu zihniyet çıkmaz sokağa girdi. Neredeyse tüm ülkeler gıda, meyve-sebze ihracatlarını durdurmaya başladı. Yani ithal edemeyecekler, üretmek zorundayız. Dolayısıyla tohumun, fidenin toprakla buluşması gereken bugünlerde tüm çiftçilere maske, eldiven, kıyafet ve hijyen malzemeleri gönderilmeli. Çiftçinin mazot, tohum, ilaç gibi girdilerindeki tüm vergiler sıfırlanmalı. 2020 yılına özel destekleme planlaması yapılmalı, ödemeleri de hemen başlamalı. Çiftçi borçları ve kredileri, faizleri silinerek en az 1 yıl ötelenmeli ve taksitlendirilmeli. Tarımda kullanılan elektrik ve su ücretsiz olmalı. Mevsimlik tarım işçileri de dahil olmak üzere tüm tarım çalışanlarının sağlık taramaları yapılmalı, hijyen koşulları en üst düzeye çıkarılmalı." dedi.
2 “T” ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’nin bu salgından ve krizden çıkması için 2 “T”ye azami önem vermesi gerektiğini aktaran CHP’li Güzelmansur:
“Salgını en az can kaybıyla atlatabilmek için ‘test, test, test’, ekonomik krizden hızlıca çıkabilmesi ve toparlanabilmesi için de ‘tarım, tarım, tarım’ diyoruz” dedi.