CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM'de gerçekleştirdiği basın toplantısında Hatay ekonomisindeki sorunların nedenlerini ve çözümlerini sıraladı.
Güzelmansur'un konuşmasından satırbaşları:
ORTADOĞU PAZARINI KAYBEDİYORUZ
"Hataylı çiftçinin, üreticinin ürettiğini, Hataylı ihracatçı, yine Hataylı uluslararası nakliyecileri ile bu pazara ulaştırırdı. Bu pazardan sadece üretici, ihracatçı, nakliyeci değil sandıkçısı, ambalajcısı, işçisi de kazanır, ülke ekonomisine katkı sağlardı. Ancak sadece Hatay değil Türkiye için de çok önemli olan bu Pazar iktidar tarafından her yıl git gide baltalandı. Önce yanlış Suriye politikası geldi, 14 orta doğu ülkesine açılan kapılarımız kapandı.
Ardından Mısırla anlaşmazlık başladı, Mısır taşımacılık anlaşmasını iptal etti. Böylece Suudi Arabistan’a, Körfez ülkelerine ve Orta Afrika’ya açılan bir güzergâhımız daha son buldu. Orta Doğu’da yaşanan diğer sorunlar ve son olarak Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Arabistan’ın uyguladığı gizli ambargo da bunun üstüne eklenince Hatay ekonomisi çöküşe geçti.”dedi.
HATAY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE 12 FİRMA ÜRETİMDEN KOPTU
Hatay Organize Sanayi Bölgesi’nde alarm veren verileri sıralayan Güzelmansur şunları söyledi:
“Ben şimdi bu çöküşü sizlere rakamlarla anlatmak istiyorum. 2019’da 63 firmanın faaliyet gösterdiği Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde son 1 yılda; 3 firma kapandı, 4 firma kapasite düşürdü, 2 firma konkordato ilan etti, 3 firma icralık oldu. Organizedeki firma sayısı 51’e indi. Bu 12 firmanın üretimden kopmasıyla 315 kişi işsiz kaldı.
Organize bölgede enerji tüketimi de %13,7 düştü. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var, o da, Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji tüketiminin %73’ünü 14 firma gerçekleştiriyor. Diğer bir deyişle kalan firmalarda üretim çok kısıtlı, bunlar adeta tabela firmasına dönüştüler.”dedi.
İHRACAT VERİLERİ GERİLİYOR
Dış politikadaki yanlışların Hatay ihracatına olumsuz yansımaları olduğunu söyleyen Güzelmansur:
“2019’un Ocak-Haziran döneminde 1 milyar 393,5 milyon dolar olan Hatay ihracatı, 2020’nin Ocak-Haziran döneminde 1 milyar 143 milyon dolara düştü. Yani, Hatay ihracatında ilk 6 aylık kayıp 250 milyon dolardır. %18’lik bir düşüş söz konusudur.
Bu düşüşte en önemli etkilerden biri Suudi Arabistan’ın 1,5 yıldır Türk mallarına uyguladığı örtülü boykottur. 2019’un ilk 6 ayında Türkiye Suudi Arabistan ihracatı %18 azalma yaşanırken, Hatay’ın Suudi Arabistan’a ihracatında da %8,5 düşüş meydana geldi” dedi.
Güzelmansur,Hatay ekonomisinin canlanması adına çözüm önerilerini sıraladı:
"Bir: Yanlış, maceraperest dış politika derhal terk edilmeli; realist, barışçıl politikalar benimsenmeliİki: 14 orta doğu ülkesine ulaşımı sağlayan, Suriye rejiminin kontrolünde olan dolayısıyla güvenlik açısından sorunu bulunmayan Yayladağı sınır kapısı derhal açılmalıÜç: Suudi Arabistan ile yaşanan siyasi kriz nedeniyle zarar gören ihracatçıya nakliye desteği, gemi navlunları gibi destekler verilmeliDört: Hatay’ın yaş sebze-meyve ihracatında aslan payına sahip olan Rusya’da, verilen geçiş kontenjanları arttırılmalıBeş: Hatay 5. teşvik bölgesine alınmalı. Bu olmuyorsa da Çanakkale-Biga örneğinde olduğu gibi ilçe bazlı teşvikten yararlandırılmalı
Altı: Patates, soğan ve limonda ihracat kısıtlaması hemen kaldırılmalı. Aksi halde Hatay ekonomik girdilerini kaybederken, Türkiye de ekonomisindeki bir lokomotifini kaybeder” dedi.