MENÜ

ÇOCUKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ!

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2024 15:18 Bu haber 73 defa okundu

Diyarbakır’da yaklaşık 20 gün önce kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunması, tüm yurtta yankı buldu. 

Paylaş Paylaş Paylaş
ÇOCUKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ!

Bir açıklamada Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonundan geldi.ÇOCUKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ!

Hatay Barosunda bugün düzenlenen basın toplantısındaki açıklamada şu görüşlere yer verildi:ÇOCUKLARIMIZI KORUYAMIYORUZ!

"21 Ağustos tarihinden beri kendisinden haber alınamayan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedeni, 19 gün sonra defalarca aranan dere yatağı kenarında bulundu. 

Gerek iç hukukta gerekse uluslararası sözleşmelerde çocukların temel haklarının korunması, çocuklara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve yaşam haklarının korunmasını devlete bir sorumluluk olarak yüklemiştir. 

Biz hukukçulara düşen toplumsal sorumluluk takipçisi olmaktır. Sorumluluk bilincimizle bugün bir araya geldik.

2023 adalet bakanlığı verilerine göre; savcılıklara gelen çocukların cinsel istismarı dosya sayısı 66 bin 138. Dava sayısı ise 14 bin 919. Aile içinde üstu örtülen istismarın sayısı bilinmiyor. Bu veriler gösteriyor ki çocuklarımızı koruyamıyoruz.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi taraf devletlerin her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu ve taraf devletlerin çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çalışmayı göstermek zorunda olduklarını söylemektedir. Ama çocuğu koruma çalışmalarının çocukların hakları ihlal edildiği zaman değil bu ihlaller yaşanmadan yapılması gerekmektedir.

Maalesef devlet yetkilileri ve ilgili bakanlıklar ancak çocukların hakları ihlal edildiğinde, çocuklar kaybolduğunda veya çocuklar yaşamlarını yitirdiğinde yükselen baskı karşısında yalnızca anlık, işlevsel olmayan ve geçici tepki geliştirmektedir.

Narin Güran soruşturmasında 19 gün boyunca etkin ve şeffaf bir soruşturma yürütülmedi. Aynı dere yatağında defalarca arama yapılmasına, derenin suyunun azaltılmasına rağmen cansız beden üzerinde tıbbi inceleme yapılamayacak aşamada bulunması hayatın olağan akışına uygun değildır. DNA ya yarar delillerin, karartılma şüphesi bulunan tüm bulguların özenle toplanması ve korunması gerekir.

Şüpheli olarak tutuklu amcanın günlerce arama-kurtarma çalışmalarına eşlik etmesi, soruşturma makamının etkin bir soruşturma yürütmediğinin göstergesidir.

İstismara uğrayan, kamuoyunda gündem olan, yaşam hakkı elinden alınan her çocuğun hikayesi, bize çocuk koruma sisteminin, çocuklara yönelik ve çocukları da ilgilendiren konulardaki politikaların eksiklerini, zayıflıklarını, yanlışlıklarını göstermekte, aynı zamanda çocukları koruyacak bir sistem için neler yapılması gerektiğini göstermektedir. 

Her bir çocuğun hikayesi aynı zamanda iktidara, tüm devlet kurumlarına, buralarda görevli olanlara, örgütlu kurumlara, çocuk alanında çalışan örgütlere sorumluluklarının ne kadar hayati olduğunu da hatırlatmaktadır.

Hatay barosu kadın hakları komisyonu olarak; sorumluluğumuzun farkındayız ve Narin Güran özelinde takipçisi olacağımızı kamu oyuyla paylaşıyoruz."Denildi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol