CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Suriye’deki iç savaştan kaçarak, Hatay başta olmak üzere ülkenin dört bir tarafına dağılan Suriyeli misafirlerin, sahte lise diplomasıyla üniversitelere yerleştiğini iddia etti.
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM Başkanlığına ilettiği önergede, iddiayı gündeme getirdi.
Önergede, 2011-2014 yılları arasında Türkiye genelinde, sahte Suriye lise diplomasıyla üniversitelere giren Suriye kökenli şahısların tespitinin yapılması, üniversite eğitimi için belge sunan sığınmacıların, Suriye liselerinden mezun olup olmadıklarının tespit edilip, sahte diplomaların geçersiz sayılması ve gerekli adımların atılması istendi.
Milletvekili Topal ile çok sayıda CHP’li vekilin imza attığı önergede, iddiayla ilgili şunlara yer verildi:
“Suriye’deki iç savaş nedeniyle milyonlarca ,insan sığınmacı durumuna düşmüştür. Topraklarını terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin en çok göç ettiği ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Suriye’deki çatışmaların başladığı Mart 2011’den itibaren Türkiye toprakları kontrolsüz geçişlere sahne oldu. İç savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılar, başta Hatay, İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Kilis, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara ve Konya olmak üzere Türkiye’nin 81 iline yayılmış vaziyettedir. 7 Kasım 2019 tarihi itibariyle Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli sayısı 3 milyon 682 bin 434 kişidir.
Türkiye Cumhuriyeti devleti, ülkelerinden ayrılan Suriyeli sığınmacıların beslenme, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için önemli kolaylıklar sağlamış, hiçbir ülkenin yapamayacağı fedakarlıkları yapmıştır. Suriyeli çocuk ve gençlerin eğitim hayatlarının kesintiye uğramaması konusunda hızlıca birtakım adımlar atılmıştır.
Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli öğrencilere, terk ettikleri ülkeleri Suriye’de liseyi bitirdiklerine dair belge, diploma sunmaları halinde üniversite eğitimine devam edebilme imkanı sunulmuştur. Sadece Suriye diploması getirerek, Suriye’de liseyi bitirdiğine dair belgeyi getirerek Türkiye’de üniversiteye başvurma hakkına sahip olma uygulaması, 2014 yılına kadar sürmüştür. Her ne kadar 2014 yılından sonra diploma sunma uygulaması kaldırılarak sınavla seviye tespit etme, denklik alma uygulaması getirilse de 2011-2014 yılları arasında sağlanan kolaylıklar suiistimalleri de beraberinde getirmiştir.
2011-2014 yılları arasında sahte Suriye şişe diplomasıyla Türk üniversitelerine giren Suriye vatandaşlarının olduğu iddia edilmektedir. Türkiye’de ikamet eden Suriyeli sığınmacılar tarafından bile ‘sahte lise diplomasıyla denklik alan ve bu şekilde üniversiteye girmiş Suriyeli öğrenciler var’ iddiası dillendirilmektedir.Türkiye’nin Suriyeli sığınmacı akınına uğradığı, sistemin henüz oturmadığı 2011 ve 2014 yılları arasında bir denetimsizliğin, bir boşluğun olduğu aşikardır. O dönemde iktidarın tutumu, ‘diplomayı onaylat, getir. Ondan sonra üniversite sınavına mı gireceksin, işe mi gireceksin, devam et’ şeklindeydi.
Ülkemize kaçan Suriyelilerin Türkiye cumhuriyeti devletini yönetenlerin muhatap olarak kabul etmediği Beşşar Esad yönetimine bağlı kurumların, kanlı çatışmaların yaşandığı ülkelerinden lise eğitimi gördüklerine ilişkin belgeleri temin etmelerinin kolay olmadığı ortadadır. Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Suriye Geçici Hükümetine bağlı Gaziantep merkezli eğitim bakanlığının verdiği, onayladığı mezuniyet belgelerinin, diplomalarının geçerliliği ve gerçekliliği de tartışmalıdır.
Bu yüzden kendi adlarına düzenledikleri sahte diplomayla, kendilerini Suriye’den mezun olmuş gibi gösteren belgelerle üniversite okuyan Suriyeli öğrenci meselesi, yabana atılacak, görmezden gelinecek bir mesele değildir.
İstisnai vatandaşlıktan yararlanarak Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar arasında Suriyeliler birinci sıradadır. Türkiye’deki üniversitelerde binlerce Suriyeli okumaktadır. Türk vatandaşlığına geçişte üniversite okuyan Suriyeli öğrencilere öncelik tanınmaktadır. Tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümlerde okuyan veya mezun olan, güvenlikle ilgili alanlara yönelen ve vatandaşlığa kabul edilen Suriyeliler arasında sahte diplomayla üniversiteye yerleşenlerin olabileceği ihtimali, durumun ciddiyetini kavramamıza yardımcı olacaktır.
2011-2014 yılları arasında Türkiye genelindeki Suriyelilere sahte Suriye lise diplomasıyla giren Suriye kökenli şahısların tespitinin yapılması, üniversite eğitimi için belge sunan sığınmacıların, Suriye liselerinden mezun olup olmadıklarının tespit edilip sahte diplomaların geçersiz sayılıp gerekli adımların atılması amacıyla Meclis Araştırması uygun olacaktır.”