Eski CHP Hatay Milletvekili ve Çalışma-sosyal Güvenlik Bakanı Nihat Matkap,dün gerçekleşen CHP Hatay İl Başkanlığı kongresinde yaptığı konuşmada;
"Delegelik sistemini iptal etmeliyiz."dedi.
Matkap,konuşmasına devamla şunları söyledi:
"Tam bir yıl önce Mart sonunun bahar olacağına inanmıştık, Mart’ın sonu Bahar oldu. Her şeyin güzel olacağına inanmıştık, Her şey güzel oldu. Şimdi de kongrelerimizin iktidar kongreleri olduğuna inanıyoruz, bütün gelişmeler de bu inancımızda haklı olduğumuzu gösteriyor. Bildiğiniz gibi son aylarda AKP’de büyük kopmalar yaşanmıştır. Kopanların bir kısmı partilerini kurmuş, diğerleri de kurmak üzeredir. Bu iki yeni partiyle birlikte ülkemizde siyaset hayatı biraz daha renklenmiş ve zenginleşmiştir. Daha önemlisi 28 Mart tarihinde yapılacak 37. Olağan kurultayımızı yalnız Türkiye değil bütün dünya izleyecektir. Çünkü hem Türkiye’de hem de dünyada ülkemizde yapılacak ilk genel seçimde bir iktidar değişikliği beklentisi vardır.
Bu nedenle 37. kurultayımızda genel başkanımızın sunacağı güncel hedef, iddia ve projeler ABD, Rusya, Avrupa Ülkeleri Uzakdoğu ve Ortadoğu Ülkeleri tarafından dikkatle izlenecektir. Çünkü Türkiye’de gerçekleşecek iktidar değişimi tüm dünyanın ekonomisi, demokrasisi ve barışı açısından büyük önem arz etmektedir.
CHP olarak muhalefet blokunun lokomotifi pozisyonunda olmamız çok önemli. Bu pozisyonumuzun korunması açısından kurumsal işleyiş konusunda parti olarak bazı atılımlar yapma ihtiyacımız vardır. Katılabildiğim İlçe kongrelerinde bu konudaki düşüncelerimi açıklamıştım. Huzurunuzda bir kez daha açıklamak istiyorum.
DELEGELİK SİSTEMİNİ İPTAL ETMELİYİZ
CHP, yapısal olarak üye-örgüt-kadro ve program partisidir. Ancak kurumsal işleyişimiz bu tanıma yeterince uymamaktadır. Üyelerimizin birikim ve enerjilerinden sınırlı şekilde yararlanmaktayız.
Üyeler iki yılda bir ilçe kongre delegelerini seçerken görev yapmakta seçilen delegelerde iki yılda bir kongrelerde oy kullanarak görev yapmaktadır.
Parti Üyelerimizi gönüllülük temelinde sürekli görev yapar duruma getirmeliyiz. Delegelik sistemini iptal etmeliyiz. Bunu beş on yıl önce yapamazdık ama günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve dijital sistem buna imkan veriyor.
Bunu sağlamak için sistem önerim şöyledir;
Parti içi iletişim, denetim ve aidat ödeme kriterleri ile üyelerimizin statüsünü yeniden belirleyeceğiz. Öncelikle tüm üyelerimize kendileriyle elektronik ortamda iletişim kurmak için şifre vereceğiz. Şifre verdikten sonra üyelerimize zaman zaman bazı konularla ilgili görüşlerini soracağız. Örgütler, Belediye Başkanları ve Milletvekillerinin çalışmalarından memnuniyetlerini periyodik aralıklarla soracağız. Bu sorulara elektronik ortamda şifrelerini kullanarak peş peşe üç defa cevap vermeyen üyelerin şifresini bloke edeceğiz.
Aynı şekilde peş peşe üç ay aidatını ödemeyen üyelerin de şifresini bloke edeceğiz.
Böylelikle genel merkez üye kayıt kütüğümüz, şifresi bloke olanlar ve olmayanlar diye iki statüden oluşacak. Diğer bir ifade ile uzun zamandır partimizin gündeminde olan aktif üyeler pasif üyeler kütüğü oluşacak. Aktif üye sayımız ilk etapta toplam üye sayımızın belki de yüzde kırkı oranında olacak ama hiç önemli değil. Sonraki aşamada şifresi bloke olmayan üyelerimizi motive etmek ve sayılarını çoğaltmak için onları parti içi kararlara katmayı kurumsal hale getireceğiz. Örgüt seçimlerini onlar yapacak. %5 yasal kontenjan adayları haricindeki tüm milletvekilleri adaylarını kendileri seçecek. Belediye başkan adaylarını kendileri seçecek. Üyelerimizin birikim ve dinamizminden yararlanacağımız bu sistemi kurmamız halinde partimize büyük bir güç katmış oluruz.
Tüzüğümüzün 7. Maddesindeki asgari üye aylık aidat miktarını 1 TL. den 10 TL .ye çıkarmalıyız. Bu artışlardan kaynaklanan geliri de il ve ilçe örgütlerimize aktarmalıyız. Bu konudaki tüzük değişikliğini 37. Olağan kurultayımızda yapabiliriz."dedi.