Tarih : 18-04-2025
Video Galeri
Foto Galeri
Köşe Yazarları
İletişim
Üye Girişi
Kayıt Ol
ANASAYFA
GENEL
BİYOGRAFİLER
MENU
GÜNDEM
SİYASET
TÜRKİYE
HATAY
DÜNYA
EKONOMİ
EĞİTİM
ust
MENÜ
GENEL
BİYOGRAFİLER
MENU
GÜNDEM
SİYASET
TÜRKİYE
HATAY
DÜNYA
EKONOMİ
EĞİTİM
ust
ÖZEL
SPOR
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
Slider
Öne Çıkanlar
Üst Manşet
ANTAKYA
İSKENDERUN
DEFNE
DÖRTYOL
SAMANDAĞ
REYHANLI
KIRIKHAN
ALTINÖZÜ
YAYLADAĞI
HASSA
ERZİN
BELEN
PAYAS
KADIN
ÇEVRE
GENÇLİK
BÖLGE HABERLERİ
ARSUZ
KÜLTÜR-SANAT
altsol
altsağ
yazar
KUMLU
SAĞLIK
MAGAZİN
OTOMOBİL
TEKNOLOJİ
YEREL HABERLER
Anasayfa
GENEL
CAN:3TEHLİKELİ FAY,3 AŞAMADA ÖNLEM!
CAN:3TEHLİKELİ FAY,3 AŞAMADA ÖNLEM!
Yayınlanma Tarihi : 19.11.2020 19:38
Bu haber
128
defa okundu
Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, Hatay’ın bulunduğu coğrafi konumda taşıdığı deprem riskine ilişkin ve alınması gereken tedbirler üzerine açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz ay İzmir’de yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek açıklamalarına başlayan Rasim Can: “
Deprem başlı başına bir olgu ve doğa olayıdır. Bu doğa olayına karşı önlem almamız halinde kesinlikle korkulmayacağını ve depremle beraber yaşayacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bizim bu bölgede dikkat edeceğimiz şey kesinlikle deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası insanları bilinçlendirmekten geçer”
diye konuştu.
BİNALARIN GÜCÜ KALMAMIŞ
Deprem öncesinde alınacak tedbirleri yıllardır oda olarak açıkladıklarını belirten Rasim Can; “
Hatay’ımızın birinci derece deprem kuşağında yer aldığını ve üç tane büyük fay olduğunu ve bu faylardan herhangi bir fayın oynaması halinde Hatay’ın tümüne zarar vereceği çok net görünüyor. Bu yüzden bu gerçeği kabullenerek şimdiden önlem almamız lazım. Körfez depreminden sonra ülkemizde baya ciddi çalışmalar yapıldı ama yeterli değil. Körfez depreminden sonra deprem şartnameleri daha uygun ve daha etkin bir şekilde yapılmaya başlandı ve günümüze geldik. Hatay’da yapılan binaların zemin koşulları var bu tartışılır. Gevşek zemirlerin üstünde yüksek bina yapılması ve bir de bunun en kötü durumu da deniz kumu kullanılması. Hatay’daki yüksek katlı binaların özellikle de eski binalarda, deniz kumu taşınarak bu binalar yapıldı. Deniz kumu binalardaki demirleri çürütmüş, bir de var olan beton kalitesini de yok etmiş. Kısacası eski binaların dayanım güçleri kalmamış. Deniz kumu ile yapılan yüksek katlı binaların gözden geçirilmesi lazım.
” İfadelerini kullandı. Jeoloji profesörlerinin Hatay’da yaşanabilecek olası bir depremin büyüklüğünü Hatay’ın geçmişinde yaşadığı büyük depremleri referans alarak söylediğini ifade eden Rasim Can; “
Yaşanabilecek depremin büyüklüğünü kesin bilmek tam olarak olanaklı değil ama 7 ve 7’nin üzeri bir rakamı hocalarımız diyebiliyor. Geriye baktığında Hatay’da onlarca deprem var. 8 tane şiddetli depremin olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu daha önce vardı, yarında olacak. Bu şekilde düşünmekte fayda va
r” dedi. 3 TEHLİKELİ FAY Hatay’dan geçen faylar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Rasim Can: “
Genellikle 3 faydan bahsediyoruz. Ben 2 fay üzerinden değerlendireceğim. Doğu Anadolu Fayı; Erzincan’dan, geçtiğimiz aylardaki Elazığ-Malatya depremini yaratan fayın üstünden oradan sonra hocalarımız Kahramanmaraş Türkoğlu ve Amanos’ları işaret ediyor. Amanoslar dediğiniz Hatay’dır. Hatay’da en son kırılma 1997 yılında Serinyol-Gülderen Mevkiinde oldu. Bilim adamları bizi bekleyen bu tehlikeye işaret ediyor. Diğer fay da Ölüdeniz fayı. Bu fay daha tehlikeli. Bu fay Kızıldeniz’den gelip, Samandağ sahilinden çıkıp Antakya Hacıpaşa ve Amik Ovasına kadar uzanıyor. Bu fayın deprem yaratması halinde bütün Hatay etkilenir. Bir de Hatay’ın deniz kıyıları var. Samandağ’dan başlayarak Erzin’e kadar sahil şeridimizde denizde bir kırılma olması halinde tsunami olabilir. Bu gerçeği de hesaba katmakta fayda var. Bir de Kıbrıs Fayı dediğimiz fay hattı var. Kıbrıs Fayı’nın kırılması büyük bir tsunami yaratabilir
” dedi.
3 AŞAMADA ÖNLEM
Deprem gerçeğini 3 aşamada değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Rasim Can: “
Deprem öncesi anı, deprem anı ve deprem sonrası olarak. Deprem öncesinde tüm yapılarımızı, zeminlerimizi, köprüleri deprem şartnamesine uygun, zemin koşullarına uygun şekilde yapmamız lazım. Deprem anı içinde insanlarımızın bilinçlendirilmesi lazım. Uzmanlar tarafından deprem anında ne yapılması gerektiği hakkında eğitim verilmesi lazım. Deprem sonrasında ise yaşanabilecek kargaşa karşısında bilinçlendirilmesi gerekiyor. Daha önce projelendirilmiş, deprem toplanma yerlerine ve yerel yönetimlerin ve idarecilerin bunları düşünerek deprem anından sonra nerede ne yapılması gerekiyor bunların kayda geçmesi gerekiyor ve buna göre insanların bilinçlendirilmesi lazım.”
İfadeleriyle açıklamalarını tamamladı.
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için
Giriş Yap
ya da
Kayıt Ol
Benzer Haberler
SAVUNMA SUSMADI,SUSMAYACAK!
GENEL
BAYRAM TATİLİNDEKİ TRAFİK KAZALARINDA...
GENEL
B SINIFI EHLİYET SAHİPLERİNİN DİKKATİNE!
GENEL
MİLLETİMİZ BAYRAMDA TOPLAM...
GENEL
Son Dakika Haberler
BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİN BÜTÇELERİ...
KAYIPLAR...SESİMİZİ DUYAN VARMI?
CHP'Lİ KARA: HATAY HAVALİMANI İLE ALAKALI SORULARIMIZA CEVAP ALAMIYORUZ!
YENİ BAŞKAN CEYLAN, MAZBATASINI ALDI!
İlginizi Çekebilir
HBB'DEN TAKSİCİLERE MÜJDE VAR!
CHP'Lİ KARA:İSKENDERUN İL OLMAYI HAK ETMEKTEDİR!
11 AYIN SULTANI RAMAZAN...
CHP'Lİ GÜZELMANSUR:GİDERLERSE GİTSİNLER DERSENİZ OLACAĞI BUDUR!
EXPO'21 HATAY MALİYETİ NET OLARAK...
BAŞKAN SAVAŞ:HATAY'IN 15 İLÇESİNE EŞİT HİZMET VERİYORUZ!
Bakmadan Geçme
TOPRAĞINI KORUMAK İSTEYEN VATANDAŞ CEZALANDIRILAMAZ!
SİYASET
ÖDEMELER NİSAN’DA SON KEZ YAPILACAK!
EKONOMİ
BAŞKAN ÖZGÜN SÖZ VERDİĞİ GİBİ...
DEFNE