Antakya Belediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm projesinin yıkım başlangıcı için kente gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, vatandaşların projede hak sahipliği konusunda mağdur olduklarını belirtmesi üzerine yıkımı başlatmadı.
Merkez Antakya Belediyesi tarafından yaklaşık 350 bin metrekarelik Emek ve Aksaray mahallelerinin büyük kısmını içine alan kentsel dönüşüm projesi için çalışma başlatıldı.
Proje kapsamında Antakya Belediyesi tarafından kentsel dönüşüme tabi olan yapıların hak sahipleriyle dönüşüm imzaları atılmaya başlandı. Çalışmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,
kentsel dörünüşüm projesinin yıkım başlangıcı için Hatay'a geldi.
BELEDİYE BAŞKANINA VATANDAŞLARDAN TEPKİ
Aksaray Mahallesi'ndeki yıkım başlangıç noktasında oluşturulan tören alanında konuşan Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci,
vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.
Kimyeci'ye gösterilen tepki karşısında Hatay Valisi Erdal Ata ve Ak Parti Hatay milletvekilleriyle görüşen Bakan Özhaseki, nedenini sordu.
Vatandaşların projeden memnun olmadığını öğrenen Bakan Özhaseki, k
ürsüye çıkarak önce durumu anlattı, ardından vatandaşlardan oluşan heyetlerle görüşme sözü verdi.
Vatandaşlar istemediği müddetçe kentsel dönüşümün olmayacağını söyleyen Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
"Rızasız lokma haramdır, rızanız olmadan burada bir adım atılmayacaktır. Ömrüm belediyecilikle geçti. Burada bir sorun olduğunu anladım. İçinizden 8-10 arkadaşımız buradaki sorunları bana aktarsın, sakince dinleyim, çözüme kavuşturup bir yol haritası belirleyelim. Çözüm bulup, sizin rızanızı almazsak, olduğu gibi bütün çalışmalar duracak söz veriyorum.
Deprem aslında kaderimiz değil. İnsanları deprem değil, yapıların çürüklüğü, kötülüğü öldürüyor ve deprem geldiğinde en sevdiklerimizi, canlarımızı eşimizi çocuklarımızı alıp götürüyor. 20 bine yakın vatandaşımız Marmara depreminde can verdi. Bunlar acı şeyler. Mal yerine geliyor, dökülen araba, yıkılan ev bir türlü yerine geliyor ama giden can geri gelmiyor. Kendi yeğenlerim apartmanların altında kaldı. Ameliyatlarla ayakta kaldılar.
O yüzden evlerimizi sağlam yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm ihtiyaç ancak, dönüşüm yapılırken dikkat etmemiz gerekenler var. Ben bütün belediye başkanlarımıza şunu söylüyorum, bir takım hesaplar yapılmış olabilir, bu hesaplarda bazı kardeşlerimizi evlerinden oluyor, sıkıntı çıkıyordur. Bu dönüşümde yerinde dönüşüm olacak, evi olan herkese ev verilecek, başka çaresi yok. İlk şart bu. Kimse de mağdur edilmeyecek."Dedi.
BAKAN YIKIMI BAŞLATMADI
Bakan Özhaseki,
kentsel dönüşüm alanında evleri bulunan vatandaşlarla yaklaşık 1 saat görüştükten sonra projenin durdurulduğunu açıkladı.
Antakya'ya gelmeden önce törenin olduğundan haberdar olmadığını belirten Bakan Özhaseki:
"Burada yaklaşık 30 kadar arkadaşımız tek tek sorunları bize sadece binanın değeri belirlenip 30-40 bin lira verilip ev yok denilmiş. İşyeri olanların ayrı sıkıntısı, 3-4 dairesi olanların ayrı sıkıntıları var. Belediye başkanımız burada kanunları uygulamaya çalışmış, ancak bunu yapınca bir adaletsizlik ortaya çıkmış. Başkanımızın suçu yok burada. Ben birazdan belediye başkanlarımızla bir toplantı yapacağım, usulleri yeniden belirleyeceğiz. Bugüne kadar yapılan anlaşmaları unutun. Sonra burada kimin evi yıkılıyorsa, onu ev sahibi yapmaya çalışacağız, 3 dairesi mi var, ona 3 daire vermek için uğraşacağız" diye konuştu.
VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETİNE SEBEP OLACAK HİÇBİR HAREKETİN İÇERİSİNDE OLMAYACAĞIZ
Hatay Valisi Erdal Ata ise yaptığı konuşmada halkımızın kentsel dönüşüm ile ilgili bazı tepkileri olduğunu gördüklerini belirterek:
‘’Lütfen şundan emin olun. Sayın Bakanımızla hemen bir değerlendirme yaptık. Vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olacak hiçbir hareketin içerisinde olmayacağız. Sizlerin menfaatlerinin korunması için yapılması gereken her konuda sizlere destek olacağız.
Hepimizin bildiği gibi Hatay 1. Derece deprem kuşağında olan bir ilimiz. Depremin ne zaman olacağını kestirmemiz mümkün değil. Amacımız vatandaşlarımızı mağdur etmek asla değil. Amacımız vatandaşlarımıza uygun, daha yaşanabilir ve depreme dayanıklı konutlar inşa etmektir.’’ Dedi.
Belediyenin getirdiği önerilerin vatandaşlarımızı memnun etmemiş olabileceğini ifade eden Vali Ata:
‘’Bu mevzular oturup konuşulur ve ortak bir noktada çözüme kavuşturulabilir. İnsanımız çok daha iyi şartlarda yaşamaya layıktır. Tekrar edecek olursam amacımız sizlerin daha modern, daha çağdaş kentlerde yaşamını idame ettirmesidir. Parkı bahçesi, yolu otoparkı olmayan yerlerde değil.’’ Şeklinde konuştu.
Tören için oluşturulan platforma konulan temel atma butonları kullanılmadan kaldırılırken, yıkım için alana getirilen Antakya Belediyesi'ne ait iş makineleri de bölgeden ayrıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,
daha sonra Ak Parti Hatay İl Başkanlığı'nı ziyaret edip, burada belediye başkanlarıyla görüşmeler yaptı.