Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde “Antakya Mozaikleri: Güncel Durum ve Yeni Yaklaşımlar” çalıştayı düzenlenecek.
Hatay MKÜ Arkeoloji ve Sanat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ARSAMER) tarafından düzenlenen, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün himayesinde ve Hatay Valiliği, TÜBİTAK, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği “Antakya Mozaikleri: Güncel Durum ve Yeni Yaklaşımlar” (Homage to Antioch Mosaics: Current Stand and Perspectives) Uluslararası Konferans ve Çalıştayı, Avrupa ve Amerika’dan katılacak dünyaca ünlü mozaik uzmanları ile 13-19 Haziran 2020 tarihleri arası Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.
MOZAİKLER ULUSLARARASI ARENAYA ÇIKIYOR
Hellenistik ve Roma dönemlerinde Doğu’nun Tacı, Doğu’nun Kraliçesi unvanlarıyla kendisinden söz ettiren Antiokheia (Antakya), Doğu Akdeniz’deki en önemli merkezlerden biri durumundadır.
1932-1939 yılları arasında yürütülen Amerikan-Fransız kazılarında ortaya çıkarılmış pek çok eser Türkiye, Amerika, Fransa’da ve 30’dan fazla müze ve kurumda sergileniyor.
Özellikle bu eserlerden M.S. 2. - 6. yüzyıllar arasına tarihlenen Antakya mozaikleri, yaklaşık 400 yıl boyunca bölgedeki mozaik geleneğini kesintisiz bir biçimde yansıtması ve üstün kalitedeki zengin konu repertuarı ile özel bir öneme sahip.
Son yıllarda Antakya ve çevresinde yürütülen kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler ile erken dönem kazılarında ortaya çıkarılan mozaiklerin değerlendirilmesi ışığında gerçekleştirilecek olan uluslararası konferans ve çalıştay uzun bir sürenin ardından “Antakya Mozaikleri”nin kendi evinde tanıtılması ve yorumlanmasına olanak sağlayacak.