Hatay Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Fazıl Altınay,dernek yönetim kurulu üyeleri ile birlikte dün Antakya Gastronomievi’nde basınla bir araya geldi.
Hatay’da faaliyet gösteren; özel hastane, tıp merkezi ve diğer sağlık kuruluşlarının, ‘Hatay Özel Sağlık Kuruluşları Derneği’ni kurduklarını belirten Altınay;kamu yararı gözeterek hizmet üreten hastanelerin, çok büyük sıkıntılar içinde var olma ve ayakta kalma savaşı verdiklerini söyledi.
Özel Sağlık Kurumlarının, ‘Özel Hastane’ faaliyetleri ile bölgede sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve kalitenin yükselmesine büyük katkı sağladıklarını altını çizen Altınay, şu görüşlere yer verdi:
“Bugün Kamu Hastaneleri dâhil, sağlık hizmet kalitesinin artışından söz edebiliyorsak, özel hastanelerin katkıları inkâr edilemez. Sağlıkta hizmet çıtasını yükseltmenin yanı sıra, kurumlarımız bölge halkı için çok ciddi istihdam kaynağı yaratmıştır. Özetle özel sağlık sektörü, binlerce hastaya şifa dağıtırken; çalıştırdığı insan sayısı, ödediği sigorta stopaj ve vergilerle, ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlamaktadır. Son yıllarda yaşadığımız koronavirüs salgınında ve tüm dünyayı etkisine alan pandemi sürecinde, hastanelerimiz hiçbir gelir beklemeden cansiperane salgınla mücadele etmiş, hasta yataklarının büyük bir kısmı bu mücadeleye ayrılmıştır. Bu süreçte birçok arkadaşımız hastalığa yakalanmış ve maalesef bazı arkadaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Kamu yararı gözeterek hizmet üreten hastanelerimiz, çok büyük sıkıntılar içinde var olma ve ayakta kalma savaşı veriyor.”Dedi.
ALACAĞIMIZIN TAHSİLİ KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYORUZ
Altınay,sözlerine şöyle devam etti:
“Bir yandan artan enflasyon baskısı, kullandığımız cihaz ve sarf malzemelerinin büyük ölçüde dövize endeksli olması, öte yandan artan işçilik maliyetleri, hastaneleri ciddi ekonomik dar boğaza sürüklemiştir. Bunun sonucu olarak ülke genelinde olduğu gibi, bölgemizde de maalesef hastane ve tıp merkezlerinde iflas ve kapanmalar meydana gelmiştir. Ana gider kalemlerimizden enerji fiyatlarına son 1 yılda % 300, Tıbbi sarf-malzeme maliyetleri yaklaşık %250 – %300, işçilik maliyetleri % 120 artarken, reel gelirlerimiz sürekli olarak düşmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptığımız anlaşmalarda baz alınan Sağlık Uygulama Tebliği (S.U.T) fiyatları, son on yılda yaklaşık % 80 – %100 oranında artmıştır. Hastalar, bizlerden maliyetin altında ücretlerle hizmet alırken, alacaklarımızın tahsili konusunda sıkıntı yaşamaya devam etmekteyiz.
HASTANELERİMİZE ÇOK SAYIDA GÖÇMEN SEVK EDİLİYOR
Ayrıca coğrafi konumumuzdan dolayı, hastanelerimize çok sayıda göçmen sevk edilmektedir. Bunların tedavisinden kaynaklı alacaklarımız çok geç ödenmekte, ortalama tahsilat süremiz bir yılı geçmektedir. Bir yıllık enflasyon artışını düşündüğünüzde, tahsil ettiğimiz paralar tedavi amaçlı kullandığımız girdilerin maliyetini karşılamamaktadır.Bütün bunlarla beraber, bürokrasi kaynaklı kısıt ve engeller faaliyetlerimizi hantallaştırmakta, maliyetlerimizi arttırmaktadır. Hizmet verecek hekimlerimiz olmasına rağmen, bakanlıktan kadro izni alamadığımızdan, ihtiyaç duyduğumuz branşlarda hizmet verememekteyiz. Özellikle üst ve yan dallarda hastanelerimizin kadro ihtiyaçları bulunmaktadır. Sektörün en büyük sorunlarından bir tanesi de, sağlık personeli eksikliğidir.”Dedi.
Derneğin kuruluş amacıyla ilgili bilgi veren Altınay,son olarak şunları söyledi:
“Derneği kuruş amacımız, bu sorunları kamuoyu ile paylaşıp, ilgili merciler nezdinde bir an önce çözüme kavuşturmaktır. Kamu veya özel hiç fark etmez sorunların çözülmesi, hastaneleri daha güçlü kılacak ve bu da tüm halka hizmet olarak geri dönecektir.”Dedi.
Derneğin Fazıl Altınay, Levent Kuruz, Ahmet Ahraz, Ozan Güngör, Hanifi Yılmaz, Murat Hekimoğlu ve Servet Ateş’in girişimleri ile kurulduğu belirtilerek;
Başkanlığa Fazıl Altınay, Başkan Yardımcılığı’ na Levent Kuruz, Saymanlığa Ahmet Ahraz, Sekreterliğe Ozan Güngör, Asil Üyeliğe Hanifi Yılmaz’ın getirildiği bildirildi.